Ensinnäkin reissukuvat löytyvät osoitteesta:

http://sdrv.ms/14wB3Sn

Toiseksi, blogia luettiin viikon aikana yhteensä 1880 kertaa ja 644 eri kävijän toimesta. Kävijämäärän huippu oli keskiviikkona 31.7. 542 käyntiä. Kiitos siitä!

Kolmanneksi, mitä jäi päällimmäiseksi mieleen. Jukka totesi lähtiessä, että on sellainen tunne, että reissulta ei palata ehjänä kotiin. No itsellä oli vähän samansuuntaisia mietteitä reissua edeltävällä viikolla. Johtuivatko ne ennakkoasenteista venäläisiä kohtaan tai venäläistä liikennettä kohtaan. Youtube on pullollaan videoita kuinka autot syöksyvät rekkojen alle ja kuinka joku pistoolia heiluttaen vaatii päästämään kaistalle.

Venäjä matkailussa piilee myös omat haasteensa viisumien ja rajamuodollisuuksien kanssa. Euroopassa kun on niin helppoa mennä maasta toiseen, rahakin on nykyään sama Euroopassa. Itse kuitenkin ajattelen niin että maailma on avoin ja keskimäärin ihmiset muualla ovat samanlaisia kuin keskimäärin Suomessa. Lähtökohtaisesti asioita on vaikeaa suhteuttaa oikeisiin mittasuhteisiin, jos ei ole vertailukohtia erilaisista ihmisistä ja kulttuureista.

Venäjä näyttää olevan aika kahtia jakautunut maa. Tosin kävimme vain noin viidesosan ajamassa. Tiet Viipuriin, Pietariin ja Moskovaan ovat hyvässä kunnossa. Voidaan puhua jopa moottoriteistä. Toki siellä täällä oli parantamisen varaa, mutta pääpiirteittäin tiet olivat hyviä. Moskovasta sitten Togliattiin tiet muuttuivat selkeästi huonommaksi, havaittavissa oli kuitenkin suuria parannuksia myös tälle tieosuudelle. Istuimme varmaan 5-6 tuntia erilaisten tietyömaiden vuoksi tällä välillä paikallamme.

Kaupungeissakin oli nähtävissä suuria eroja. Suuri ja mahtava Moskova ei ollut muutakuin tylsä ja todella kallis kaupunki. Togliat kaupunkina ei lähtökohtaisesti ole mikään turistikaupunki, joten siellä näki sitä oikeaa Venäjää ja oikeita ihmisiä. Pietari oli taas täynnä turisteja ja kaupunki oli vilkas aamusta yömyöhään. Kaksi jälkimmäistä kaupunkia, Togliat ja Pietari, ovat suosittelemisen arvoisia!

Kuten edellisessä kirjoituksessa mainitsin tämän reissun olleen pala kakkua, niin sitä se myös oli verrattaen edelliseen reissuun. Uskon että kaikilla meillä piili takaraivossa, että mitäs jos moottori hajoaa tai perä vetää jumiin. Reissussa oli kuitenkin 3 matkailijaa, joista kukaan ei puhu sanaakaan Venäjää. Onneksi on hyviä ystäviä ja tuttuja, jotka pystyvät tulkkaamaan ongelmatilanteissa! Kiitos heille!

Nälkää riittää vielä seuraaviin maailmanvalloituksiin, joten lisää on luvassa!

Menipä tylsäksi, joten loppukevennyksenä vielä:

Miten määrittelet optimistin?
Henkilö, joka ajaa Ladalla ohituskaistaa.

ps. nyt ois Lada 2105 1500S -90 myynnissä! Tietoja saa kysymällä allekirjoittaneelta. Katsastus on voimassa vielä yli vuoden! Viimeksi huollettu merkkiliikkeessä!

pss. jos heräsi ajatuksia, että oispa joskus kiva lähteä tuollaiseen reissuun. Niin suosittelen sen tekemistä nyt eikä huomenna, sillä sitä tuskin tulee tehtyä huomennakaan!

psss. Jos joku tietää jonkun joka on myymässä 2102-mallista Ladaa, niin siinäkin tapauksessa kannattaa olla yhteydessä allekirjoittaneeseen.